Головна > Культура > Виховання й Освіта > В аудиторіях середньовічних університетів українська молодь з’являлась майже відразу після їх заснування

В аудиторіях середньовічних університетів українська молодь з’являлась майже відразу після їх заснування

В аудиторіях середньовічних університетів українська молодь з’являлась майже відразу після їх заснування. В університеті Сорбони вже з 1357 року зустрічаємо українців не лише студентів, а вже й докторів наук — як Петро Кордован чи «Johannes de Ruthenia» (Іван з Рутенії), який отримав докторський ступінь у 1391 р. У XV столітті найвищий науковий ступінь цього французького закладу отримали «Бенедикт Сервінус рутенськоі нації» та «Іван Тинкевич рутенської нації з Києва».

З XVI століття у списках студентів часто можна зустріти інформацію «з України», хоч націю й далі називають рутенською. У Сорбоні вчився й Петро Могила. Безліч українців навчалося й в англійських університетах — так Оксфордський закінчили діти українського шляхтича Немирича, а Кембріджський — соратник Петра Могили Інокентій Гізель.

Навчання українців за кордоном було настільки масовим, що спеціально для них при університетах відкривались гуртожитки — наприклад, закладений королевою Ядвігою при Празькому університеті в 1397 році.