Головна > Культура > Виховання й Освіта > Всеукраїнські Сковородинські навчання «Пізнай себе» на Поділлі

Всеукраїнські Сковородинські навчання «Пізнай себе» на Поділлі

5 жовтня 2017 року в Національній академії Державної прикордонної служби України імені Богдана Хмельницького стартували Всеукраїнські Сковородинські навчання “Пізнай себе”

Робочу групу з проведення Сковородинських навчань очолив професор кафедри педагогіки та соціально-економічних дисциплін, доктор педагогічних наук Олександр Володимирович Торічний.

Навчання відкрив ректор Національної академії – доктор, технічних наук, професор, заслужений працівник освіти України, генерал-майор Олег Миколайович Шинкарук. Ректор звернувся до колег і курсантів з вітальним словом:

Шановні товариші!

У 2022 році на всеукраїнському й міжнародному рівнях буде відзначатися 300-літній ювілей великого українського мислителя-мудреця, педагога, філософа, поета, композитора, музиканта, культурно-освітнього подвижника Григорія Савовича Сковороди (1722-1794).

З метою популяризації його багатої духовно-педагогічної спадщини серед освітян, курсантської, студентської молоді й широкого суспільного загалу Міністерство освіти і науки України запровадило з 2017 року Всеукраїнські Сковородинські навчання «Пізнай себе», які зініціював культурософ Олександер Андрійович Шокало за підтримки Українського фонду культури.

Всеукраїнські Сковородинські навчання «Пізнай себе» започатковуються 5 жовтня 2017 року, у Всесвітній день вчителя, й проводяться в цю пору щорічно по всій Україні, в країнах, де бував Г. С. Сковорода, та в українських освітніх закладах за кордоном. Це сприятиме поглибленню інтересу до феноменальної спадщини українського мудреця, її популяризації в Україні й світі та надасть Всеукраїнським Сковородинським навчанням міжкультурної, всесвітньої значущості.

Григорій Сковорода увійшов в історію культури українського народу як видатний письменник-демократ. Його праці є життєдайним джерелом, з якого черпатиме наснагу ще не одне покоління. Ще довго дивуватиме подвиг мислителя, що в глуху добу кріпосництва та релігійних забобонів відважно кинув обвинувачення сильним світу. «Скрізь любов та віру людина пізнає себе», – твердить Сковорода.

Тому всім нам, провідний принцип, світоглядно-педагогічну ідею Сковородинських навчань «Пізнай себе», потрібно реалізовувати через діалогічний взаємозв’язок «викладач-курсант; викладач-студент». Саме викладачу належить допомогти курсанту та студенту відкрити в душі своє покликання й пробудити, виховати в серці зародок духовності. Ця система взаємодії викладача та вихованців є «сакральною педагогікою серця».

Внутрішнє прямування кожного з нас до Істини з провідництвом ідеї «Пізнай себе» неодмінно виросте в морально-світоглядний, природовідповідний, культуровідповідний суспільний рух сковородинства, спрямований на досягнення моральної зрілості, духовного народження й культурного саморозвитку людини і народу згідно зі Сковородиною концепцією культури – «другого, духовного, народження людини». Сковородинство – стратегія культурно-соціального саморозвитку людської особистості й збірної цілісності народу.

Пізнати себе – це збагнути життєву програму своєї душі, свою долю, а через себе – осягнути Світ, усвідомити своє місце у Світі й здійснити в ньому своє неповторне покликання. Так людина здійснює свій внутрішній сенс, свою духовну сутність згідно зі своїм природним покликанням, призначенням у житті – у «спорідненій праці».

Морально-духовне Сковородинське вчення сприяє національно-патріотичному вихованню на основі природовідповідності й культуровідповідності: вихованню в курсантів і студентів високих моральних, духовних, фізичних, професійних, громадянських якостей, національної самосвідомості, патріотизму – любові до рідної землі, родини, народу; спонукає людей до культурно-соціального саморозвитку.

Таким чином, Всеукраїнські Сковородинські навчання «Пізнай себе» цілком відповідають прийнятій МОН «Концепцiї нацiонально-патрiотичного виховання дiтей i молодi» та ефективно працюватимуть на реалізацію загальнодержавної «Стратегії національно-патріотичного виховання дітей та молоді на 2016-2020 роки». А саме, спрямовуються на забезпечення основних складових національно-патріотичного виховання: «духовно-моральне виховання» як основа культурно-соціального саморозвитку особистості й суспільства; «формування національно-культурної ідентичності, національно-патріотичного світогляду, збереження та розвиток духовно-моральних цінностей Українського народу»; «поширення інформації про досягнення наших співвітчизників та їх внесок у скарбницю світової цивілізації, зокрема у сферах освіти, науки, культури, мистецтва».

Дані навчання проводяться щорічно, починаючи зі Всесвітнього дня вчителя, по всій Україні, в країнах, де бував Г. С. Сковорода, та в українських освітніх закладах за кордоном.

У Навчаннях, які будуть проходити у Національній академії Державної прикордонної служби України, передбачаються такі заходи:

– проведення Х Всеукраїнської науково-практичної конференції з залученням широкої громадськості, на якій представлятимуть досягнення в галузі сковородинства за темою: «Місце діалогу у сучасному світі: філософсько-педагогічні аспекти»;

– оформлення «Класів-світлиць Григорія Сковороди» у підрозділах факультетів;

– педагогічні й мистецькі майстер-класи за Сковородинським світоглядно-педагогічним принципом «Пізнай себе» через діалогічний взаємозв’язок «викладач – курсант, студент»;

– проведення конкурсу курсантської та студентської художньої творчості «З Григорієм Сковородою крокуємо в майбутнє»;

– поетичні читання віршів, байок Григорія Сковороди за участю педагогів, курсантів, студентів, артистів;

– проведення конкурсів-смотрів художньої самодіяльності запровадити обов’язковий конкурсний виступ, пов’язаний з творчістю Григорія Сковороди (музичний твір, вірші, інструментальний виступ тощо);

– театралізовані дійства за творами Григорія Сковороди;

– вивчення композиторської спадщини Григорія Сковороди на творчих вечорах;

– концерти хорового, сольного співу та інструментального виконавства за музичними творами Григорія Сковороди та пісень сучасних композиторів на його вірші;

– проведення театралізованого дійства за творами Григорія Сковороди у виконанні учасників арт – студії «Терраностра» Національної академії;

– участь представників художньої самодіяльності Національної академії у Всеукраїнському фестивалі музичного мистецтва «Грицева сопілка»;

– демонстрація хронікально-документальних фільмів про життєвий і творчий шлях педагога-письменника Григорія Сковороди;

– виставки у бібліотеці Національної академії видань творів Григорія Сковороди;

– презентації нових друкованих видань, компакт-дисків відео- та аудіо записів творів Г. С. Сковороди;

– підсумкові прес-конференції й круглі столи.

В добрий час, шановні мої побратими!

 

 

Сковородинські навчання в Подільському товаристві імені Г. С. Сковороди

До 300 – літнього ювілею українського просвітителя Г.С. Сковороди.

30 жовтня 2017 року у музеї-бібліотеці Подільського товариства імені Г. С. Сковороди було проведено заняття з української філософії, присвячене Всеукраїнському Сковородинівському навчанню «Пізнай себе!», що започатковане наказом Міністерства освіти та науки на честь 300-ліття від дня народження Г. С. Сковороди.

Захід організував і провів кандидат педагогічних наук, доцент кафедри педагогіки та соціально-економічних дисциплін В. В. Дияк.

Завдяки директору музею Чернову О. С. та члену Подільського товариства  Г. Сковороди Черновій Л. В. заняття набуло  дослідницько-пошукового характеру. Курсанти 531 навчальної групи переглянули виставку «Сковорода крізь час», ознайомились із артефактами та першодруками часів Г. С. Сковороди: «Апостол», «Часослов». Присутні виявили чималий інтерес до представлених у музеї експонатів та арт-виставки творчої спадщини видатного українського філософа, педагога і просвітителя.

Проведене заняття започаткувало низку заходів, присвячених популяризації багатої духовно-педагогічної спадщини українського генія Г. С. Сковороди серед курсантської молоді.