Головна > Блоґи > Світла пам’ять про щиру українку – Анну Кісіль

Світла пам’ять про щиру українку – Анну Кісіль

 

16 листопада в Торонто (Канада) відійшла у Безвічність Анна Михайлівна Кісіль – щира, доброзичлива, інтелігентна, мудра українська жінка, дбайлива мама й бабуся, а також натхненна поетка, дієва бізнес-леді й знана меценатка. А ще активна громадська діячка – голова Світової федерації українських жіночих організацій (СФУЖО) та віце-президент Світового конґресу українців (СКУ).

Про непоправну втрату повідомив СКУ: «Ми добре знаємо Анну Кісіль за її довголітню щиру і віддану працю для добра України і всього світового українства, а зокрема в команді СКУ, до якої вона приєдналася в 2008 р. як Голова Світової ради культури, а з 2018 р., з обранням Головою світової федерації українських жіночих організацій продовжила свою діяльність як Друга заступниця Президента СКУ. Смерть Анни Кісіль є болючою і непоправною втратою для всіх нас… Щирі співчуття усім рідним і близьким Анни Кісіль».

Зворушливо відгукнулась Українська жіноча асоціація Австралії: «Дорогі друзі, ділимося дуже сумною звісткою – сьогодні, 16 листопада 2020 р., після року боротьби з тяжкою недугою відійшла у вічність наша дорога посестра – св. пам’яті Анна Кісіль… Анна Кісіль упокоїлася в колі своєї родини в Торонто, Канада. Ми добре знаємо Анну Кісіль за її довголітню щиру і віддану працю…, зокрема в розбудові українського жіночого руху в діаспорі, до чого вона так активно долучилася з обранням Головою СФУЖО. До своїх останніх днів Анна Кісіль уболівала за українські справи та, попри тяжкий фізичний стан, долучалася до громадської праці. 16 жовтня Анна Кісіль взяла участь у Річних загальних зборах СКУ, де їй вручили високу державну нагороду України – Хрест Івана Мазепи, а 1 листопада вона востаннє виступила на Річних нарадах СФУЖО. Смерть Анни Кісіль є болючою і непоправною втратою для всього українського жіноцтва та для численних українців з усього Світу, до кого торкалося її велике, добре та чуйне українське серце. Вічна їй пам’ять!»

Аня Кісіль любила життя й володіла тонким відчуттям людей…

Народилась Анна Михайлівна 19 листопада 1960 року в місті Яремче Івано-Франківської області. Після школи фахову освіту здобула у Львівському будівельному технікумі (цивільне будівництво) і Львівському політехнічному інституті на інженерно-педагогічному факультеті, де отримала спеціальність інженера-викладача будівельних дисциплін. По закінченню інституту працювала в системі Львівжитлобуд.

З 1990 року жила й працювала в Канаді, де їй поталанило розбудувати успішний бізнес із доставки приватних і комерційних вантажів в Україну та інші країни. Була співвласницею компанії Мeest Media. У 2002 році відкрила добре відомий у Торонто й околицях український ресторан «Золотий лев», оформлення якого в національному стилі виконали українські дизайнери й митці, а натхненницею була сама господиня. Окрім ресторану, відкрила банкетний зал «Княжий двір», де регулярно відбуваються різні суспільні заходи української громади.

У 1998 році Анна Кісіль заснувала в Україні Спільне українсько-канадське підприємство «РосанПак» з виробництва харчової пластикової упаковки. Починаючи з маленького колективу, фірма розрослася до великого сучасного підприємства – лідера в галузі пакування на ринку України. Діяльність «РосанПак» неодноразово відзначали на престижних українських і міжнародних виставках. З 2007 року підприємство працює на новозбудованому сучасному заводі, а з 2017 суттєво розширило виробничі потужності й складські площі, що забезпечило впровадження нових технологій за канадськими стандартами.

З початку 2000 років Анна Кисіль стала активною діячкою української громади в Канаді. Спочатку як волонтер активно співпрацювала з Конґресом українців Канади (відділ Торонто). 12 років очолювала Концертний комітет святкування Дня Незалежності України в Centennial Park.

У 2003 році розпочала створення громадської організації з новоприбулих трудових міґрантів з України і в 2004 очолила Міжнародну асоціацію «Четверта Хвиля» (Канада, м. Торонто), яку згодом перейменовано в Міжнародну організацію українських громад «Четверта хвиля» (Канада). Ця неприбуткова організація зайнялася багатьма гуманітарними й культурними проектами у співпраці з різними організаціями і ввійшла до складу Конґресу українців Канади (відділ Торонто) та Світового конґресу українців. Канадська «Четверта хвиля» бере активну участь у різноманітних заходах, усіляко допомагає українським міґрантам у Канаді, здійснює проект «Діти Торонто – дітям-сиротам в Україні».

У 2005 році Анна Кісіль як співголова Оргкомітету Міжнародної громадської організації українців «Четверта Хвиля» дієво долучилася до створення цієї базової організації українських трудових міґрантів, співзасновниками якої стали 48 українських громадських організацій з України й 19 країн Світу. Установчий з’їзд МГОУ «Четверта Хвиля» за співголовуванням Анни Кісіль відбувся 19 серпня 2006 р. в Києві. Анна Кісіль у своєму виступі наголосила на специфіці четвертої хвилі української еміґрації до Канади та на необхідності створення державних програм повернення міґрантів в Україну й на правовому забезпеченні інвестування в Україну українського еміґраційного капіталу.

А. Кісіль, О. Шокало – співголови Установчого з’їзду МГОУ “Четверта Хвиля”  

Як Президент Міжнародної організації українських громад «Четверта хвиля» (Канада), член Ради директорів Конґресу українців Канади (відділ Торонто) та заступник Голови Міжнародної громадської організації українців «Четверта Хвиля» Анна Кісіль провадила потужну роботу з комплексного розв’язання загальнонаціональної проблеми української трудової міґрації.

У 2008 році Анну Кісіль обрали до Ради директорів Світового конґресу українців, і вона сім років очолювала Світову раду культури при СКУ.

Завдяки ініціативній підтримці Анни Кісіль, Світовий конґрес українців як головна організація світового українства долучився до Всеукраїнського культурно-мистецького проекту «Україна співає «Кобзаря». що його здійснював Благодійний фонд «Хорова школа Павла Муравського» за підтримки Міністерства культури України.

За ініціативою Голови Світової ради культури СКУ Анни Кісіль, Світовий конґрес українців в Ухвалі своїх річних зборів відзначив велику значущість Всеукраїнського культурно-мистецького проекту «Україна співає «Кобзаря» для закордонного українства і вніс до плану діяльності на 2017 рік його поширення й популяризації в середовищі українських громад за кордоном. Того ж року на замовлення СКУ перевидано 1, 2, 3 томи (акапельна частина) Зібрання хорових творів у семи томах «Тарас Шевченко. Пісенний «Кобзар». Хорова Шевченкіана» та книжку методики акапельного хорового співу великого українського дириґента Павла Муравського «Моя хорова школа». А також на замовлення СКУ перевидано Перший музичний аудіоальбом «Пісенний «Кобзар» з трьох CD a cappella, який є невід’ємним звуковим додатком до трьох акапельних томів нотного видання «Тарас Шевченко. Пісенний «Кобзар». Хорова Шевченкіана». Комплект перших трьох томів нотного зібрання «Пісенний «Кобзар». Хорова Шевченкіана» та Першого музичного аудіоальбому «Пісенний «Кобзар», а також методики акапельного хорового співу Павла Муравського «Моя хорова школа» СКУ передав українським культурно-освітнім осередкам у Світі під час проведення в серпні 2017 року в Київському Національному університеті імені Тараса Шевченка Річних загальних зборів з нагоди свого 50-літнього ювілею, в яких узяли участь 206 делегатів і гостей з 32-ох країн Світу. Так музичний пам’ятник Великому Кобзареві зазвучав по цілому Світу.

У 2018 році, за фінансової підтримки Анни Михайлівни, у Києві було розроблено й запущено в Інтернет веб-сайт «Четверта Хвиля» – важливий засіб забезпечення достовірною інформацією про життя в Україні українських громадян за кордоном та закордонних українців; українського суспільства про життя українців у Світі; про Україну в світовому інформаційному просторі. Головне завдання веб-сайту «Четверта Хвиля»: охоплення українським інформаційним полем української людності в Україні та за її межами; збереження зв’язків з Україною українців у Світі; залучення їх до участі в громадському, культурному, економічному, державотворчому житті України; формування передумов їхнього повернення на Батьківщину; розвиток самоврядування українських громад та їх організаційного згуртування.

Ще одна важлива складова багатогранного подвижницького життя Анни Кісіль – меценатство. Відома меценатка фінансово підтримувала проекти в Україні та в діаспорі, які стосувалися відбудови історичних споруд, спорудження храмів, організації мистецьких виставок та видання книжок для українських шкіл у діаспорі. А також Анна Михайлівна щедро жертвувала кошти на розвиток української культури та освіти в Україні й діаспорі, зокрема фінансово підтримувала діяльність дитячих центрів в Україні, бібліотек, видавництв. Вона доклала чимало зусиль до створення й видання підручника «Крок 2» з української мови для діаспори. А підручник «Крок 1» було видано перед тим за кошти відомого мецената й громадського діяча Богдана Гаврилишина. Анна Кісіль допомагала реалізовувати освітянські й культурні проекти Міжнародного інституту освіти, культури та зв’язків з діаспорою Національного університету «Львівська політехніка».

По допомогу й підтримку до Анни Михайлівни зверталося багато людей з різними ідеями й проектами, а то й проблемами. Життєве кредо цієї енергійної й щедрої жінки – «Віддаю частинку своєї душі іншим».

За ініціативою Анни Кісіль, при Світовій раді культури 2011 року започатковано літературну премію «Великий їжак» – для дитячих україномовних письменників, а сама ініціаторка стала першим її меценатом. А незабаром заснувала премію «Малий їжак» – для дітей, які пишуть твори українською.

Анна Кісіль сама писала вірші. У 2013 році відбулась презентація другої збірки її поезій «Висока осінь». А через рік перестала писати, про що зізналась: «На жаль, з часу, коли розпочалась війна в Україні, вірші не пишуться. Не можу писати про загальний біль, не можу творити, не пропустивши все крізь себе – не вмію фальшивити».

Своє життєве кредо Анна Михайлівна Кісіль здійснювала щедро й мудро: «Можеш допомогти – допоможи, але віддаючи частинку своєї душі іншим, завжди залишайся собою». Вона полюбляла наодинці зосереджуватися у своїх думках. І цим також стверджувала істинність свого кредо: «Аби досягти гармонії, залишайся собою».

Очевидно, цілковите осмислення великого внеску Анни Кісіль у розвиток української культури й підприємництва та гідне пошанування її подвижництва ще має відбутися. А нині українці на Батьківщині й по закордонних громадах у душах своїх тужать через передчасний відхід у Безвічність щирої, інтелігентної, мудрої, дієвої українки, дбайливої матері та подвижниці розвитку рідної культури й відродження України.

Світла пам’ять!

Олександер Шокало, співорганізатор МГОУ «Четверта Хвиля»,
керівник Всеукраїнського культурно-мистецького проекту
«Україна співає «Кобзаря»

17 листопада 2020 р.