Головна > Закордонне українство > Автохтонні українці > Прозорість і незаангажованість: Звернення закордонних українців до керівництва Світового Конґресу Українців

Прозорість і незаангажованість: Звернення закордонних українців до керівництва Світового Конґресу Українців

 

Звернення
громадських активістів та представників громадських організацій закордонних українців
до Президента й Ради Директорів
Світового Конґресу Українців

 

Шановний Президенте,
Шановні Директори,

Ми, громадські активісти та представники громадських організацій Діаспори, звертаємося до Вас із цим листом, щоб донести свою позицію з приводу змін, які, на нашу думку, варто запровадити у співпраці з СКУ (як офіційного представницького органу Діаспори) з Україною.

Україна пройшла нелегкий шлях до здобуття незалежності у 1991. З того часу, незважаючи на всі умови для того, аби стати однією з передових країн Східної Європи, Україна займає  одні з найнижчих щаблів у світових рейтингах у економічних та соціальних показниках.

Революція Гідності повинна була стати каталізатором незворотних демократичних процесів та реформ. Російсько-українська війна спонукала українців всього світу згуртуватися та підтримати занедбану українську армію. Росією було анексовано Крим та окуповано частину Донбасу. Політичних в‘язнів катують у в‘язницях анексованого Криму та Росії.

Разом з тим, кількість закордонних українців на сьогодні є суттєвою та далі зростає. Серед них є багато тих, які виїхали вже після 1991 року та зберігають тісні зв’язки з Батьківщиною, в тому числі, у вигляді постійних фінансових вливань в економіку України.

Відзначаючи важливу роль закордонного українства та активну діяльність Світового Конґресу Українців як усередині України, так і на міжнародних майданчиках, ми вважаємо, що попри певну історію успіху, важелі впливу, які можна задіювати з боку діаспори, не використовуються повною мірою.

СКУ досягнув неабияких успіхів у низці питань.
СКУ працюють з урядом України в питанні популяризації української мови.
Визнання та створення незалежної української православної церкви відбулося не без активної роботи над цим Світового Конґресу Українців.
Уляна Супрун, яка довгий час очолювала гуманітарний напрям роботи СКУ, намагається змінити систему охорони здоров‘я України.

Та наша співпраця з українською владою й громадянським суспільством у напрямку прискорення реформ та боротьби з корупцією може бути ефективнішою, чіткішою й рішучішою.

На нашу думку, існуючі методи співпраці з Україною варто модифікувати та доповнити, зважаючи на сучасні виклики та ситуацію в державі. Це допоможе Україні стати успішною країною, здатною протистояти окупанту й повернути Крим.

У 2018-ому році ми спостерігаємо регрес у певних аспектах державотворення та у розвитку демократії, верховенства права в Україні. Українці за кордоном стурбовані масштабами зловживань з боку державних службовців та депутатів України у різних сферах.

Україна знаходиться на першому місці в Європі за темпами розвитку корупції.
Вирубка карпатських лісів є настільки масштабною, що загрожує  екологічною катастрофою. Незаконний видобуток бурштину на Поліссі уже призвів до катастрофічних екологічних наслідків.
В Україні одна з  найвищих цін на газ.
Рівень злочинності за останні 10 років лише виріс. У 2018 скоєно більше 50 нападів на активістів та громадських діячів.

А у анексованому Росією Криму, переслідування, зокрема кримських татар, сягнули неприпустимих масштабів.

Імідж країни на міжнародному рівні погіршується з дня на день.

Отже, пропонуємо (та готові взяти участь) розробити нові важелі впливу, які раніше не використовувалися з тих чи інших причин, і, які можуть бути застосовані не лише у гуманітарній та консультативній площинах співпраці, а й у політичній.

1.ПРОЗОРІСТЬ І НЕЗААНГАЖОВАНІСТЬ

Надзвичайно важливими є прозорість і відкритість співпраці Діаспори з Україною.

Вважаємо, що варто посилити контроль над тим, як витрачаються громадські кошти на проекти, які підтримує СКУ, спрямовані на допомогу Україні. Оприлюднення піврічних детальних фінансових звітів щодо витрат виділених коштів на проекти допомоги Україні СКУ та складових організацій, було б доречним.

2.УМОВИ СПІВПРАЦІ З УКРАЇНОЮ

Закордонним українцям варто регулярно нагадувати Уряду й Президенту України про необхідність захисту активістів, які борються з корупцією, а за екстремальних обставин (як, скажімо, у випадку замовного нападу/вбивства активіста) та аби запобігти фатальним нападам, висловлювати більш різкі вимоги, ставити певні умови з певними наслідками (зменшення фінансової допомоги, скасування офіційних зустрічей, тощо).

Те саме стосується і випадків корупційної діяльності державних службовців та представників влади України. Пропонуємо СКУ розробити механізми визначення, у консультації з громадськістю, за яких обставин проведення офіційних зустрічей з тими чи іншими особами та делегаціями суперечить інтересам державотворення, сталого розвитку демократії, політичних та економічних свобод в Україні.

Підтримкy Уряду України, на нашу думку, слід надавати лише у випадку, коли їхня діяльність іде на користь сталому розвитку і державотворенню. В інших випадках, Діаспора має право припинити допомогу, яка надається Діаспорою через урядові канали, а працювати лише з громадськими організаціями, які вже зарекомендували себе, як надійні.

Крім того, з огляду на розвиток громадянського суспільства в Україні, важливо активніше співпрацювати з громадськими активістами і організаціями, які протидіють корупції в Україні.

На нашу думку, під час візитів представників СКУ в Україну та у складі делегацій країн, варто організовувати зустрічі (в тому числі пропонувати це урядовим делегаціям різних країн) не лише з представниками діючої влади, а й з опозицією, яка працює на користь української державності та має європейський демократичний вектор, незалежними активістами й ветеранами для формування кращого розуміння ситуації та потреб українського суспільства, а також шляхів співпраці.

Іншим аспектом співпраці є активніша присутність керівництва СКУ та представників організацій Діаспори як в українських, так і в закордонних засобах масової інформації (ЗМІ). Варто розробити глобальну комунікаційну стратегію, залучивши не лише організації Діаспори, але й засоби масової інформації, аналітичні центри в різних країнах, Асоціації випускників міжнародних програм.

3.ЗАКОРДОННІ УКРАЇНЦІ ТА УКРАЇНА У СВІТЛІ ГЛОБАЛІЗАЦІЇ

Вважаємо, що слід рекомендувати державним та громадським установам України проводити консультації з українською громадою за кордоном при підготовці рішень, які безпосередньо впливають на життя й функціонування світового українства. (питання подвійного громадянства, оподаткування приватних вантажів на кордоні, подвійного оподаткування, тощо).

Взявши до уваги той факт, що велика кількість закордонних українців є громадянами України, важливою є підтримка від СКУ у проведенні прозорих президентських та парламентських виборів, а також у напрямку збільшення дільниць для голосування (на даний момент лише дипломатичні установи) за кордоном, за умови зміни відповідного законодавства Верховною Радою України. Це дозволило б більшій кількості закордонних українців безпосередньо впливати на політичну ситуацію в Україні.

Дякуємо Світовому Конгресу Українців за успішну роботу та закликаємо взяти до уваги вище зазначені положення; створити комітет співпраці з Україною або окрему робочу групу, яка проаналізує ці положення, розширить та доповнить їх, залучивши до консультацій представників громадськості закордонних українців різних країн. Розуміємо, що це може вимагати внесення змін до Статуту СКУ.

Вважаємо, що важливо (готові взяти участь у цьому процесі) аби СКУ продовжував роботу в напрямку підтримки гармонізації українського законодавства з провідними країнами світу. На нашу думку, варто зосередитись на сферах скасування депутатської недоторканності, криміналізації конфлікту інтересів державних службовців та депутатів, криміналізації шахрайства державних службовців та депутатів у банківській сфері та сфері обігу цінних паперів, а також розробці та впровадженню повномасштабних договорів про усунення подвійного оподаткування з країнами, з якими вони ще не укладені, аби уникнути зловживань у сферах зовнішньоекономічної діяльності, ухилення від оподаткування; з метою створення клімату довіри до України у різних сферах з боку провідних країн світу.

Просимо внести цей лист до порядку денного та розглянути під час з‘їзду Світового Конгресу Українців, який незабаром проходитиме у Києві.

Підписи:
(Підпис не означає авторство)

Канадсько-український міжнародний фонд підтримки – CUIA Fund (Торонто, Канада)
Антоніна Кумка M.Ed (ініціатор листа),
Лана Берестюк, Алла Цвелюк, Володимир Кісь, Володимир Козуб, Олександр Романко Ph.D, Галина Градова, Вадим Копилов, Ніка Гутор, Оксана Черчик, Олександр Костенко, Олег Салипчук, Юрій Сетко, Анна Яциняк, Ольга Вітвіцька-Колонська, Леся Лукасевич, Андрій Півторан M.Sc, Оксана Ступницька

111 відділ СУА (Союз Українок Америки)
(Лос Анджелес, США)

Асоціація українців в Республіці Ірландія (Ірландія)
Микола Круцик
Юлія Гуман

Конгрес Українців Канади відділ Гамільтон (Гамільтон, Канада)

Мережа  «Global Ukrainians» (Мец, Франція)
Віолета Москалу

Благодійна організація SupportUAchildren (Мілан, Італія)

Організація «Razom for Ukraine» (Нью Йорк, США)

Українці  в  Словенії, спілка “БЕРЕГИНЯ” (Словенія)

Українська спілка «AG Ukraine-Chemnitz-Europa e.V» (Кемніц , Німеччина)
Вероніка Смалько, Ольга Драєр

Фундація «Кленова Надія» (Maple Hope Foundation) (Ванкувер, Канада)
Ярослав Похилько
Юлія Ющенко (UCC BC Board member)
Наталя Яцкевич (UCC BC President)
Юлія Шокалюк (UCC BC Board member)
Таня Костюк
Світлана Комінко, Ph.D (UCC BC Government relations liaison)
Константин Ющенко

O.W.L. Open World Learning Society (Ванкувер, Канада)
Віктор Васильків, Євген Федотюк

Асоціація Кримських Татар Канади (Торонто, Канада)

Міжнародне об‘єднання українських націоналістів (Мадрид, Іспанія)

Товариство підтримки України (Латвія)
Тетяна Лазда

Волонтерська спільнота «Грекобандерівці» (Афіни, Греція)
Олег Удод, Зеновія Рішко

Асоціація українців «Відкрите серце» (Лісабон Португалія)

Валентина Тимчук-Марко, Олеся Ігнат, Світлана Лен, Віктор Лен, Сергій Марковський

Асоціація «Молода Україна» (Мадрид, Іспанія)
Світлана Кметик

Асоціація «Відродження Нації» (Країна Басків, Іспанія) 
Геннадій Бєлов

Благодійна асоціація «Янголи милосердя» (Лісабон, Португалія)

Ірина Давидовська,Олена Осадчук, Олена Маковійчук, Валентина Кухта, Олена Лузяніна, Людмила Вознюк

«Спілка української культури і солідарності» (Мармарис, Туреччина) 
Олена Топчу

НПО «Борисфен» (Греція)
Анна Маніаті

Об‘єднання українських асоціацій Іспанії «КРАІ» та Асоціації Українців Регіону Мурсія (Іспанія)
Лариса Пономаренко

Асоціація Українців Кантабрії “Оберіг” (Іспанія)
Марія Курницька

Асоціація «КонУкраніа» (З Україною) (Мадрид, Іспанія)
Лілія Миколаїв

Асоціація «У-Армонія» (Валенсія, Іспанія)
Георгій Клімов)

Культурно-освітній  центр «Дивосвіт» (Мадрид, Іспанія)
Наталя Бондаренко

Асоціації українських батьків і вчителів в Каталонії «Берегиня» (Барселона, Іспанія)
Світлана Румак

Громадська ініціатива «Євромайдан-Варшава» (Польща)
Гліб Бартонь, Наталія Панченко

Міжнародна громадська організація українців “Четверта Хвиля”

 

Олег Староста (Торонто, Канада)

Леся Цибак (Мілан, Італія)

Марія Шиш (Калгарі, Канада)

Жанна Чернега (Мілан, Італія)

Ганна Захарова MA, MSW (Калгарі, Канада)

Наталія Лаптєва, Ph.D (Торонто, Канада)

Таміла Карпик, M.Sc., M.A (Торонто, Канада)

Ольга Олексюк (Місісага, Канада)

Андрій Олексюк (Місісага, Канада)

Нінель Стрелковська (Монреаль, Канада)

Юрій Білінський (Лісабон, Португалія)

Олег Мар’євич, CPA, CGA (Торонто, Канада)

Ольга Реннеберг (Брудерхайм, Альберта)

Наталя Малишева (Ванкувер, Канада)

Адам Стець (Торонто, Канада)

Ірина Данчук (Торонто, Канада)

Олександр Павлючик (Торонто, Канада)

Ірина Мацюк (Саскатун, Канада)

Ольга Рашкевич (Торонто, Канада)

Др. Річард Гарейчук (Торонто, Канада)

Наталя Паньків (Торонто, Канада)

Роман Башта (Торонто, Канада)

Роман Торговицький, Ph.D (Бостон, США)

Галина Кв‘ятковська (Торонто, Канада)

Валентина Кушнірук (Монреаль, Канада)

Катерина Терещенко (Торонто, Канада)

Наталка Корпан (Торонто, Канада)

Владислав Дутко (Торонто, Канада)

Олена Кумка (Гамільтон, Канада)

Каріна Гриненко (Монреаль, Канада)

Ніна Дмитренко (Оттава, Канада)

08.11.2018

 

 

Світовий Конґрес Українців:
Найголовніше – це принциповість

СКУ відбуває свої виборчі чергові збори (що п’ять років) у Києві 25-27 листопада 2018 року, і не тільки виборчі але також напрямлянні. На протязі понад п’ятдесят років, колись під назвою Світовий Конгрес Вільних Українців, а сьогодні СКУ зробив велику роботу на користь нашого народу та його прав включно з державністю. Але мабуть ще більша робота перед ним. Тому я наважуюся не вчити але подати деякі свої філософічні міркування з цього приводу.

Тут зовсім не справа особистостей, вибору одного чи другого кандидата чи кандидатів. Радше тут питання основні характеру та місії. Чим є СКУ і особи котрі входять у його керівні органи, а ще важніше складові організації які є основою СКУ.

Політичний світі сьогодні знаходиться у критичному стані і до речі небезпечному. Казав недавно Президент США Дональд Трамп, “Я говорю правду коли я можу”. Це мабуть відзеркалює найкраще сьогоднішню політичну кон’юнктуру. Трамп не єдиний у якому правда завжди на другому місці. Принцип і мораль це справи загрожені. Авторитарність, корупція це не аномалії, а тенденція яка проявляється не тільки у традиційних ізгоях Москва, Дамаск, Пйонєнг чи Бейджинг. Це дуже поважні загрози сьогодні у Варшаві, Будапешті і навіть у Вашингтоні. Залежить від політичних важелів влади чи вдасться ці тенденції стримати і тоді коли США здається далеко більш відпорні на такі небезпеки то недавно оформлені суверенні держави далеко менше. Це явище не є зовсім не суттєве для України. Україна у другій половині світу за порушенням людських прав і свобод.

Здається найголовніше Україна у цей знаходиться у стані війни, але війна не є найгіршою її небезпекою. Населення України скорчилося на майже 25% від часу вільного виїзду і не через війну але через корупцію і брак економічних можливостей через ню. Роля преси в Україні за малими виїмками зведена до фактичного питання хто власником даного Засобу масової інформації і не тільки в Україні. Це також яскраво проявляється у других державах. В традиційних авторитарних режимах взагалі не має вільної преси а на її місце ї мережі дезінформації, але навіть у США преса є жертвою грошей і політичного впливу.

Отже де шукати розв’язки цієї глобальної проблеми? Мені здається що особливо у влаштуванню і скріпленні громадянського суспільства. Тому у вирішенні українських проблем головний мандат наданий для СКУ – піклуватися добром української нація та загальними принципами людських та національних прав. Захист людських прав колись було емблемою СКВУ. Сьогодні навіть комісія чи рада для цього діла бездіяльна. Чому СКУ? Бо власне СКУ для українства в діаспорі, а також в Україні є символом не урядового громадянського суспільства, совісті української нації. При СКВУ-СКУ історично знаходили собі місце різні українські структури включно з релігійними, а творили СКВУ з ініціативи українських екзильних політичних середовищ.

СКУ не повинен:
-служити псевдо міністерством з будь якими портфелями чи Президента чи Прем’єра України чи будь якої другої влади чи особи;
-бути юридичним членом будь якої другої міжнародної чи краєвої організації чи урядової чи не урядової;
-його складові організації крайового координувального характеру не повинні приймати фінанси від свого уряду чи портфелі якщо від цього залежить їхня слухняність до того уряду; вони повинні захищати інтереси українського народу завжди, а не тільки як це їм вигідно, тобто нічого не коштує.

СКУ повинен:
-служити дорадчим тілом для влади в Україні, других держав та міжнародних організацій таких як Організації Об’єднаних Націй чи Ради Європи;
-звертати особливу увагу на найбідніших українців у діаспорі, зокрема у державах колишнього Радянського Союзу а зокрема у країнах які сусідять з Україною, наприклад Молдова, Білорусь, Придністров’я, Росія, а також Польща, Угорщина, Словаччина, Румунія, Казахстан, Узбекистан, Киргизстан, Азербайджан, Грузія, Вірменія; при цьому треба розуміти що сьогоднішня влада в Україні має мінімальне зацікавлення цими громадами бо їх не можна якось використати;

-наступна чи навіть наступні дві каденції нових керівних органів СКУ повинні застановитися чи не найвищий час перенести осідок СКУ в Європу де сьогодні знаходяться дуже велика українська діаспора;Україна це європейська країна, її зв’язки чи інтеграція в Європу ключеві і хоч заслуги Канади на протязі 50 літ зокрема у фінансуванні СКВУ-СКУ значні, організаційний тягар повинна перебрати Європа; Канада повинна це розуміти і далі допомагати, а українські структури США взагалі повинні прокинутись з сну у зрозумінні своєї відповідальності перед світовим українством у діаспорі.

На кінець маю приємність висловити признання і подякувати уступаю-чим керівним органам СКУ зокрема його Президенту Евгену Чолію який між іншими трудами об’їхав на протязі десять років більше держав світу чим покійний Папа Іван Павло ІІ відомий своїми мандрами для зв’язку з вірними. Також хочу побажати новим керівним органам та новому Президенту СКУ ще ширшої візії та просити від нього тільки одне — принциповість. СКВУ-СКУ це основа як має виглядати українське громадянське суспільство в діаспорі та в Україні.

Аскольд С. Лозинський
17 листопада 2018 року