Головна > Культура > Рашисти нищать пам’ять про українського мудреця Григорія Сковороду

Рашисти нищать пам’ять про українського мудреця Григорія Сковороду

Український мудрець Григорій Сковорода за життя зазнавав постійного церковно-жандармського гоніння руського імперського режиму, а нині рашисти нищать пам’ять про нашого невловимого просвітителя.

 

Російські окупанти спалили музей Сковороди на Харківщині, але колекція врятована

У ніч із 6-го на 7 травня російські окупанти знищили музей Григорія Сковороди в селі СковородинівкаБогодухівського (раніше – Золочівського) району Харківської області.

Про це повідомив очільник Золочівської громади Віктор Коваленко у коментарі “Суспільному. Харків“.

За його словами, ворожий снаряд влетів під дах будівлі, спалахнула пожежа. Вогонь охопив усі приміщення музею.

Нічна пожежа в музеї Григорія Сковороди в селі Сковородинівка на Харківщині внаслідок російського обстрілу

Внаслідок обстрілу отримав поранення 35-річний син директора музею, який залишився на ніч охороняти приміщення. Чоловіка витягли з-під завалів, медики діагностували у нього травму ноги та відправили до лікарні.

Фото: ДСНС

О восьмій годині ранку 7 травня рятувальники ще продовжували гасити пожежу. Як повідомляло обласне управління ДСНС Харківщини, пожежа виникла о 23:10, її площа становила близько 280 кв. метрів. Локалізували вогонь о 00:00.

Скорвородинівка - музей Скоровороди після обстрілу й пожежі_1

Скорвородинівка - музей Скоровороди після обстрілу й пожежі_2
Фото з музею вже після пожежі поширив голова Харківської ОВА Олег Синєгубов о 8:56.
За його словами, приміщення фактично знищене.

“На щастя, колекція не постраждала, її перемістили заздалегідь в безпечне місце”, – заявив голова області.

“Цього року із дня народження великого філософа минає 300 років. Окупанти можуть знищити музей, де останні роки життя творив Григорій Сковорода і де був похований. Але вони не знищать пам’яті та наших цінностей!” – наголосив Синєгубов.

Довідка

Національний літературно-меморіальний музей Г. С. Сковороди  у селі Сковородинівка
був заснований у 1972 році (на громадських засадах існував із 1962 року).

Видатний український філософ, поет і педагог Григорій Сковорода провів тут останні роки життя та був похований 1794 року.

У 1894 році була поставлена чавунна огорожа навколо могили. У 1922-му будинок, в якому жив філософ (належав А. Ковалівському), а також прилегла територія були оголошені заповідником.

Будинок поміщиків Ковалівських, що є основою музею, був споруджений у XVIII столітті як садовий павільйон. Реставрований 1972 року.

До музейного комплексу площею 22 га входять також ставок, сад і парк, що прилягають до будинку. На березі ставка росте багатолітній дуб, в затінку якого любив працювати і відпочивати Сковорода.

Джерело:

Російські окупанти спалили музей Сковороди на Харківщині, але колекція врятована. ФОТО

 

Російські окупанти розстріляли музей Григорія Сковороди І Сергій Руденко

У ніч з 6 на 7 травня рашистські окупанти знищили Національний літературно-меморіальний музей Г. С. Сковороди у селі Сковородинівка біля Харкова.
Від нічних ракетних обстрілів окупантів будівля музею загорілася – пожежа охопила майже всі приміщення. Пам’ятка архітектури XVIII століття, яка лише нещодавно була відреставрована, повністю знищена.
“Напередодні війни там тільки закінчилися реставраційні роботи, ми готували заклад до відзначення трьохсотріччя видатного філософа зі світовим ім’ям”, – кажуть у селищній раді.