Головна > Закордонне українство > Громадські організації > Українці Хорватії одностайні з героїчним Українським народом

Українці Хорватії одностайні з героїчним Українським народом

Хорватія – невелика країна на Балканському півострові. Згідно з переписом населення 2011 р. в Хорватії живе 4 300 000 людей. З них близько двох тисяч зголосилося до української національності. Хоч українці є невеличкою національною групою, та мають одинадцять культурно-освітніх товариств.

Перші українці переселилися на ці терени 120 років тому, а їхні нащадки підтримують тісні зв’язки з Україною.

Через жорстокий напад рашистського аґресора на Україну в Хорватію прибуло понад двадцять тисяч українських  біженців. Вони розміщені в державних і приватних помешканнях. На рівні Хорватської держави ними опікуються Штаб цивільного захисту, Червоний Хрест, Церква, Карітас та багато інших установ реґіонального й місцевого самоврядування.

«Українська діаспора в Хорватії та вся світова спільнота з їх численними організаціями та інституціями допомагають Україні, Українському народу й Українському війську в битві з рашистським аґресором», – відзначає Славко Бурда, голова Товариства «Кобзар», головний редактор часопису «Слово Кобзаря» та упорядник серії книг «Українці Хорватії: матеріали і документи».

 

«Українці Хорватії: матеріали і документи». Книга 5

«Українці Хорватії: матеріали і документи».  Книга п’ята. Підготував Славко Бурда. З нагоди 100-ліття Українського товариства «Просвіта» й 50-ліття Українського культурно-просвітнього товариства «Кобзар». Загреб, 2022.

Вийшла у світ п’ята книга «Українці Хорватії: матеріали і документи», яку ми присвятили українським захисникам у їхньому героїчному опорі російському аґресору та захисті свого народу й Батьківщини. Україна – всесвітньо визнана незалежна, суверенна європейська держава, член ООН та кандидат на членство в Європейському Союзі. З 2014 року Україна збройно бореться за волю свого народу з найлютішим ворогом – Російською Федерацією, і ця боротьба з руськими загарбниками точиться споконвіку.
Книга «Українці Хорватії: матеріали і документи» виходить з нагоди 100-ліття організованої праці й громадської діяльності українців у Загребі, тобто 100-ліття Українського товариства «Просвіта» й 50-ліття заснування Культурно-просвітнього товариства русинів-українців у Загребі, яке сьогодні має назву Українське культурно-просвітнє товариство «Кобзар» (Загреб). Наше Товариство і всі добродійні українці міста Загреба й Хорватії разом з друзями в Хорватії, Україні та Світі з нагоди цих ювілеїв 1 жовтня 2022 року проведуть Дні української культури в місті Загреб.

Славко Бурда, президент УКПТ «Кобзар» (Загреб),
упорядник книги «Українці Хорватії: матеріали і документи»

 

Knjiga_UH5_2022

 

 

«Українці Хорватії: матеріали і документи». Книга 4

“Українці Хорватії. Матеріали і документи”. Книга четверта. Підготував Славко Бурда. Міжнародна конференція в Загребі з нагоди 120-річчя переселення українців до Хорватії. Книга четверта. Загреб, 2021.

Четверта книга Славка Бурди „Українці Хорватії” є вагомим внеском у дослідження однієї з найменших українських діаспор у Європі.
Ця книга відрізняється від попередніх двома аспектами: 1. Вона охоплює пʼятнадцять доповідей, виголошених на науковій конференції в Загребі з нагоди 120-річчя переселення українців до Хорватії; 2. Усі доповіді друкуються вперше і подані українською літературною мовою.

 

Knjiga 4

 

 

«Українці Хорватії: матеріали і документи». Книга 3

“Українці Хорватії. Матеріали і документи”. Книга третя. Упорядник Славко Бурда. Загреб, 2021.

Третя книга серії „Українці Хорватії” (як і дві попередні) є значним внеском у дослідження невеличкої, але активної національної меншини колишньої Югославії.
Ця книга містить наукові праці та статті шістнадцятьох авторів. Переважно, це – передруки раніше публікованих статей здебільшого за межами Хорватії (з наведенням першоджерел передруків), але є й статті, публіковані вперше.

 

Knjiga 3

 

 

«Українці Хорватії: матеріали і документи». Книга 2

“Українці Хорватії. Матеріали і документи”. Книга друга. Упорядник Славко Бурда. Загреб, 2020.

Друга книга „Українців Хорватії” присвячена 120-ій річниці переселення українців на землі сьогоднішньої Хорватії, відкривається передмовою упорядника Славка Бурди, в якій він подав коротку історію 120-річного розвитку української людності на території сучасної Хорватії.
Друга книга „Українці Хорватії” охоплює 35 статей. Переважають роботи авторів з України.

 

Knjiga 2

 

 

«Українці Хорватії: матеріали і документи». Книга 1

“Українці Хорватії. Матеріали і документи”. Книга перша. Упорядник Славко Бурда. Загреб, 2002.

Перша книга „Українців Хорватії” присвячена 80-літтю заснування Українського товариства “Просвіта” в Хорватії.
Мета видання – ознайомити широке коло читачів зі столітнім життям та суспільною діяльністю українців на теренах Хорватії.

 

Knjiga 1