Головна > Культура > Виховання й Освіта > 140-ліття Олександра Олеся: «Я Сонця жду, і Сонце зійде…»

140-ліття Олександра Олеся: «Я Сонця жду, і Сонце зійде…»

Олександр Олесь (Кандиба) народився 5 грудня 1878 року в м. Білопілля (тепер – Сумської області) в чумацько-селянській родині.

Олександр закінчив початкову школу й двокласне училище, а у 15 років (1893) вступив до хліборобської школи у містечку Деркачі неподалік Харкова. Там Олександр брав участь у випуску рукописних журналів «Комета» та «Первоцвіт», в яких з’являються його перші вірші.

Став вільним слухачем агрономічного відділення Київського політехнічного інституту, незабаром через матеріальні нестатки Олесь змушений був залишити його. Працював у херсонських степах.

1903 Олесь вступив до Харківського ветеринарного інституту. Під час навчання в університеті, паралельно працював на Дарницькій різниці.

У 1905 р. альманах «Багаття» вперше публікує твори Олександра Олеся.

У 1907 році одружився з Вірою Свадковською, яка народила йому сина Олега Ольжича.

За 1907–1918 рр. поет створив шість книг: «З журбою радість обнялась» (1907).

У 1912 р. подорожує Гуцульщиною, отримує незабутні враженням.О. Олесь познайомився та провів кілька днів у Карпатах з І. Франком, з В. Гнатюком, О. Кобилянською, М. Коцюбинським.

У 1913 р. Олександр Олесь побував в Італії, написав низку віршів про свої враження.

Після більшовицького жовтневого перевороту Олесь опиняється за кордоном (1919). Еміґрація стала трагедією життя Олеся. Після еміґрації за кордон оселяється і періодично живе в Будапешті, Відні, Берліні, Празі. Олесь видає за кордоном ряд збірок, основна тема яких — туга за Україною.

Восени 1941 р. син Олександра Олеся Олег Ольжич побував у Києві, мріючи про відновлення української державності. Нацисти схопили Олега Ольжича і в червні 1944 р. закатували в концтаборі Заксенгаузен.

22 липня 1944 року Олександр Олесь помер у Празі, невдовзі після того, як одержав повідомлення про загибель сина. Похований на Ольшанському кладовищі в Празі.
29 січня 2017 року прах Олеся і його дружини Віри перепоховано на Лук’янівському кладовищі в Києві.

 

Історії перепоховання Олександра Олеся і його дружини Віри присвячено спецвипуск часопису для українців у Чеській Республіці “Пороги” (№ 12 / 2016-2017):

f9717-Porohy-12.2016

 

Твори Олександра Олеся:

збірка «З журбою радість обнялась»
збірка «Княжа Україна»
драматична поема «Ніч на полонині»
драматичний етюд «По дорозі в Казку»
«Брати-вигнанці, пригадаймо…»
«В болотах жаби рай знайшли…»
«В Вас стільки сонця золотого…»
«В вигнанні дні течуть, як сльози…»
«Зима пройшла, весна минає…»
Зимою
«Золоті хвилини линуть…»
«І ти продався їм, Тичино…» (1928)
«Ні, душу мучити свою…»
«Ні, забуття не дасть мені й сама природа…»
«О правда! Мій народ смішний безкрає…»
«О принесіть як не надію…»
«О слово рідне! Орле скутий!..»
«Одну я любив за веселість…»
«Очі — дві волошки в житі…»
«Хтось постукав в моє серце…»
«Хтось ударив без жалю по серцю моїм…»
«Чари ночі»
«Чи вгледжу ще свою країну…»
Юнацька пісня
«Я закоханий… Люблю!..»
«Я Сонця жду, і Сонце зійде…»
«Як любо, як безмежно любо жити…»
«Солов’єва пісня ллється…»
«Сонце на обрії, ранок встає…»
«Тікаю від крові до сонця, квіток…»
«Уймають болі єдині сни…»

140 ліття Олександра Олеся вшановують:

У Сумах

5 грудня в Сумській обласній науковій бібліотеці відбудеться музично-літературний вечір присвячений 140-літтю від народження знаменитого земляка, всесвітньо відомого поета-лірика й великого українського патріота Олександра Олеся.

4 грудня в Сумській міській бібліотеці ім. Т. Г. Шевченка відбудеться вечір «Олесь і Лисенко», на якому прозвучать кращі поетичні й музичні твори цих світочів української й світової культури та розповіді про їх створення.

14 листопада в Сумському обласному художньому музеї до 140-ліття Олександра Олеся відкрито виставку живопису й графіки сумської художниці Ганни Сергеєвої (Ярової) на тему творчості Олександра Олеся.

Ганна Геннадіївна Сергеєва народилася 1958 р. в місті Кулібаки Горьківської обл. У 1973-1977 роках навчалася в Горьківському художньому училищі на живописно-педагогічному відділенні. У 1982 закінчила Харківський художньо-промисловий інститут, відділення «станкової графіки» зі спеціалізації «естамп». Вчителі з фаху: Ігуменцев В. Н , Ненадо В. С , Сизиков В. В , Бесєдін С. Ф , Стаханов Ю. М. З 1982 працювала в Сумському Художньому фонді, виставлялася в обласних художніх виставках. З 1984 бере участь у республіканських і міжнародних виставках. Має персональні виставки. Роботи зберігаються в Харківському, Луганському, Сумському, Івано-Франківському музеях, а також у приватних колекціях Китаю, Італії, ФРН, Польщі, Югославії, Фінляндії, Канади, США, Японії, Росії.

На нинішній виставці представлено понад три десятки живописних і графічних творів на поезію Олександра Олеся.
Крім картин, можна переглянути фільм з полотнами художниці й віршами поета.




Фільм Семена Ярового, сина художниці.

 

У Києві

23 листопада в Музеї книги і друкарства України відкрито виставку “Я ще вернуся! Гарячим вітром…”, присвячену 140-літтю від народження одного з найпопулярніших поетів початку ХХ століття Олександра Олеся.

5 грудня 2018 виповнюється 140 років з дня народження Олександра Олеся, і виставка “Я ще вернуся! Гарячим вітром…” є спробою оживити дивовижну історію життя людини непересічної долі й таланту.

“Не вірив я в життя по смерті, тепер я вірю в диво з див, було для мене страшно вмерти, умер і нагло знов ожив”, – ці рядки поет написав у жовтні 1925 року.

А через 73 роки після смерті прах “короля української лірики” і його дружини Віри перевезено з Праги й перепоховано на території Державного історико-меморіального Лук’янівського заповідника в Києві.

Іван Франко в рецензії на збірку “З журбою радість обнялась” назвав поета соловейком та писав про перевагу емоційності й діонісійського начала в його творчості.Еволюція поетичного таланту Олександра Олеся була частиною не тільки українського, а й загальноєвропейського літературного процесу. У його творчості поєднано фольклорні традиції, неоромантизм та естетику символізму.

Популярність Олександра Олеся перед Першою світовою війною і згодом, після буремних подій 1917–1921 років, коли чимало українців, в силу об’єктивних обставин, опинилися за кордоном, була колосальна. Десятки композиторів створили музику до віршів Олександра Олеся, поетичні етюди і драми успішно ставили в театрах.

У радянській Україні його не друкували. Лише після здобуття незалежності твори Олександра Олеся повернулися до нас – і дивним пророчим змістом лягли на події сьогодення.

На виставці представлено автографи письменника, рідкісні прижиттєві видання його творів та книжки, надруковані вже після здобуття Україною незалежності. За допомогою раритетних побутових предметів буде відтворено атмосферу 30-40 років ХХ століття, зокрема робочий кабінет письменника.

Виставка побудована на матеріалах Інституту літератури ім. Т. Г. Шевченка НАН України, Музею книги і друкарства України, Центрального державного музею-архіву літератури і мистецтва України, Музею театрального, музичного та кіномистецтва України, Національного музею українського народного декоративного мистецтва, Національної історичної бібліотеки України, Бібліотеки імені Олега Ольжича.

 

Сумщина Incognita. Олександр Олесь: український геній із сумським корінням




UA:СУМИ
07.04.2017