Головна > Відео > Заробітчани забезпечують Україні сталий курс гривні

Заробітчани забезпечують Україні сталий курс гривні

Заробітчани забезпечують стабільність гривні, – фінансовий експерт

ZIKУ 2018 році українські заробітчани привезуть в Україну більше грошей, ніж дає нова програма МВФ. Таким чином вони забезпечують стабільність гривні.

Про це в ефірі програми «Перші про головне. Коментарі» на телеканалі ZIK заявив фінансовий експерт Віталій Шапран.

«Процесів, які відбуваються щодо трудової міграції населення, ми не можемо уникнути. Тому що це природньо й означає, що Україна починає переходити від процесів євроінтеграції теоретичного плану до практичної площини.

Якщо ми підіймемо історію Польщі, Румунії, Болгарії, Угорщини, то вони також починали з цього. Зараз у деяких країнах ці процеси ще не завершені», – зазначив пан Шапран.

Гість студії розповів, що за найскромнішими підрахунками українці цього року привезуть в країну 10 млрд доларів.

«Українці повертаються додому не з пустими руками. Вони за 2018 рік везуть приблизно 10 млрд доларів. Це досить велика сума. Навіть нова програма з МВФ, яка була анонсована, передбачає на 14 місяців фінансування всього в 4 млрд», – порівнює фінансовий експерт.

Також він додав, що заробітчани своїми грошима забезпечують сталий курс гривні.

«Вони своїми грошима забезпечують нам сталий курс гривні для тих, хто залишається всередині країни. І дають можливість перепочити бізнесу, який не здатний через брак інвестицій забезпечити таку ж заробітну плату, як у Польщі чи в Німеччині», – прокоментував гість програми.

Як повідомлялося, українські заробітчани допомогли Чехії та Польщі посісти перші місця у рейтингу країн ЄС із найменшим безробіттям.

https://youtu.be/17v6Fmg6XK4

ZIK
23.10.2018

 

 

Експерт назвав важливішу за трудову міґрацію загрозу для України

ZIKНа трудову міграцію потрібно дивитись, як на природний процес, який відбувається в будь-якій країні Східної Європи. Для України більш загрозливою є не міграція, а вимирання населення.

Про це в ефірі програми «Перші про головне. Коментарі» на телеканалі ZIK заявив президент Асоціації компаній із міжнародного працевлаштування Василь Воскобойник.

Відповідаючи на запитання ведучого про те, як впливає фактор міграції на те, що відбувається в країні, пан Воскобойник сказав, що на трудову міграцію потрібно дивитись, як на природний процес, який відбувається в будь-якій країна Східної Європи.

«Для нас більш загрозливою є не трудова міграція, коли люди виїжджають і повертаються, а демографічна ситуація, коли населення старіє і вимирає, коли середній вік життя постійно скорочується», – зазначив президент Асоціації компаній із міжнародного працевлаштування.

За його словами, не потрібно перекидати провини та негаразди в країні на заробітчан, адже трудова міграція існувала завжди. Пан Воскобойник переконаний, що в короткочасній перспективі це справді жахає, але в довгостроковій це не матиме суттєвого значення.

«Раніше люди їхали в Росію і тоді вважали, що це нормально, але зараз дедалі більше людей вибирають як основний ринок, де вони можуть працевлаштовуватись, саме країни Східної Європи. І саме тепер почались розмови про загрози трудової міграції, про те, що Україна зникне. Ні, цього не відбудеться. І для мене найяскравішим прикладом є Ірландія, з якої 100 років тому виїхала майже половина населення, а зараз це країна, в яку хочуть потрапити представники інших країн, щоб там жити і працювати», – прокоментував гість програми

Як повідомлялося, українські заробітчани допомогли Чехії та Польщі посісти перші місця у рейтингу країн ЄС з найменшим безробіттям.

https://youtu.be/CchpEpzNjAo

ZIK
23.10.2018