Головна > Культура > Інформаційний простір > Перша в Україні фольклористична енциклопедія у двох томах

Перша в Україні фольклористична енциклопедія у двох томах

Перша в Україні фольклористична енциклопедія у двох томах

 

Українську Фольклористичну Енциклопедію у 2-х томах видано до 100-річчя Національної академії наук України коштом професора Миколи Костянтиновича Дмитренка.
Упорядник і науковий редактор – доктор філологічних наук, професор М. К. Дмитренко.
Видання вийшло у київському видавництві «Сталь»: 1-й том, 740 с. – у 2018; 2-й том, 688 с.– у 2020.

У першій в Україні фольклористичній енциклопедії у двох томах, що її підготував колектив науковців відділу фольклористики Інституту мистецтвознавства, фольклористики та етнології ім. М. Т. Рильського Національної академії наук України, розкрито феномен традиційної нематеріальної культури українців від давнини до нинішнього часу; відзначено синкретичність і синтетизм фольклору, його зв’язки з мовою, міфом, ритуалом, магією, релігією, історією, етнографією, літературою, різними видами народного і професійного мистецтва; висвітлено походження та жанрове розмаїття фольклору, його національну специфіку, поетику; простежено зародження та розвиток української фольклористики як науки; подано інформацію про дослідників, збирачів, носіїв-виконавців фольклору (кобзарів, лірників, народних співаків, казкарів, оповідачів); охарактеризовано основні терміни, поняття та явища з теорії фольклору, історії фольклористики, сучасного стану досліджень, записування, архівного збереження, публікацій фольклору. Видання розраховане на науковців, викладачів, працівників культури, всіх, хто цікавиться фольклором, етнографією, історією, духовною культурою Українського народу.

 

ВІД УПОРЯДНИКА

Першу в Україні академічну «Українську фольклористичну енциклопедію у 2-х томах» (т. 1 – 2018 р.) створив колектив науковців відділу фольклористики Інституту мистецтвознавства, фольклористики та етнології ім. М. Т. Рильського Національної академії наук України; долучилися й фахівці інших наукових центрів, установ, організацій, автономних дослідників (понад сто авторів).

В «Українській фольклористичній енциклопедії» розкрито феномен традиційної нематеріальної культури українців від давнини до нинішнього часу; відзначено синкретичність і синтетизм фольклору, його зв´язки з мовою, міфом, ритуалом, магією, релігією, історією, етнографією, літературою, різними видами народного і професійного мистецтва; висвітлено походження та видо-жанрове розмаїття фольклору, його національну специфіку, поетику, стилістику; простежено зародження та розвиток української фольклористики як науки; подано інформацію про дослідників, збирачів, носіїв-виконавців фольклору (кобзарів, лірників, народних співаків, казкарів, оповідачів); охарактеризовано основні терміни, поняття та явища з теорії фольклору, історії фольклористики, сучасного стану досліджень, записування, архівного збереження, публікацій фольклору.

Енциклопедія побудована за алфавітним принципом. В ній спочатку подано розділи «Умовні скорочення», «Бібліографічні скорочення». Далі вміщено статті, що в них коротко розкрито суть термінів, наведено довідки про постаті збирачів, дослідників, носіїв (виконавців) українського фольклору, висвітлено внесок учених, письменників, культурно-освітніх працівників у вивчення, збирання і популяризацію усної народної творчості. Довідки про персоналії вміщують прізвище, ім’я, по-батькові, псевдоніми й криптоніми,   біографічні дані, відомості про основні друковані праці, записи, публікації,  наявність матеріалів  в архівах тощо. Вміщено інформацію про зарубіжних збирачів і дослідників українського фольклору.

У статтях про фольклористичні терміни, поняття подано коротке визначення (дефініцію), приклади застосування в наукових джерелах, а також зразки усної народної творчості чи характерні фрагменти як приклади безпосереднього вияву певних явищ. До наукових термінів наведено синоніми з народної термінології. Довідкову інформацію про персоналії наведено за друкованими, архівними джерелами, на підставі епістолярію тощо. Подано чимало ілюстративного матеріалу – світлин-портретів, колективних фото, титульних аркушів раритетних видань, обкладинок монографій, збірок, журналів та газет.

«Українська фольклористична енциклопедія у 2-х томах» – фундаментальна праця, що, сподіваюсь, гідно послужить українській, європейській, світовій науці та культурі.


Микола Дмитренко
,
доктор філологічних наук, професор 

 

Придбати «Українську фольклористичну енциклопедію: У 2-х томах» (Т. 1 – 700 грн., т. 2 – 800 грн.) ще можна, переказавши кошти в сумі 1500 грн. на картку упорядника видання Миколи Костянтиновича Дмитренка: 4731219644387544. Доставку оплачує замовник. Вказуйте адресу доставки й контактні телефони. Моб. тел. М. К. Дмитренка: 097-08-22-694