Головна > Закордонне українство > Автохтонні українці > Завершився земний шлях талановитого митця Прокопа Колісника

Завершився земний шлях талановитого митця Прокопа Колісника

Прокіп Миколайович Колісник – мистець-маляр, педагог, письменник. Заслужений художник України. Член Національної спілки художників України, Унії словацьких художників, Асоціації українських письменників, Спілки українських письменників Словаччини.
Народився 1957 р. в селі Поташня Бершадського району Вінницької області.
З 1991 р. жив і працював у Пряшеві (Східна Словаччина).

Прокіп Колісник – автор ориґінальних мистецьких творів малярства, рисунку, графіки, пластики, які знаходяться в збірках, галереях і музеях різних країн Світу: України, Словаччини, Чехії, Польщі, Білорусі, Росії, Австрії, Румунії, Ізраїлю, Канади, США, Франції, Угорщини…

Прокіп Колісник помер 25 травня 2021 р. у Пряшеві, де й похований 28 травня. 

 

Дорога скорботна родино!
Шановна печальна громадо!
Дорогий побратиме, Прокопе!

Дозвольте мені від імені Спілки українських письменників Словаччини попрощатися з письменником, художником, педагогом – Прокопом Колісником.

Наша письменницька спільнота сумує з приводу великої втрати талановитого письменника – Прокопа Колісника. Відійшла працьовита людина, людина великої душі, безсумнівної честі. Ми, Україна, але і Світ збіднів ще на одного  художника. Він був живописцем, графіком, письменником, заслуженим художником України, членом Національної спілки художників України, Асоціації українських письменників та Спілки українських письменників Словаччини.

Прокіп Миколайович Колісник народився 16 липня 1957 року у селі Поташня Вінницької області в Україні. Закінчив Одеське державне художнє училище, Національну академію образотворчого мистецтва і архітектури в Києві, а також Літню академію мистецтва в австрійському Зальцбурзі.

У Словаччину Прокіп Колісник переселився у 1991 році. Насамперед працює митцем вільної професії, пізніше викладає на Кафедрі образотворчого виховання та мистецтва Факультету гуманітарних та природознавчих наук Пряшівського університету.

Отже, залишивши своє рідне село, поринає у світ знань, щоб згодом повернутися додому і віддячитися йому. І так 22 серпня 2004 року в Поташні  засновує осередок культури: Музей культури села та Галерею Прокопа Колісника. Без перебільшення можна сказати, що згаданий проект є своєрідним і винятковим явищем на ниві української культури. В одній розмові він мені сказав, що у кожного є своя Поташня. Якщо в душі її немає, її немає ніде.

Прокіп Колісник був щедро обдарований, наділений рідкісним подарунком – талантом, аби своєю творчістю проникати у таїни людського існування. Його книга «Чарунка містерії» є оригінальним твором, вона концептуально доповнює попередні збірки: «Чисниця» та «Від першої особи самоти». Його поезія, художня проза, філософські міркування виринають на тлі живопису, який для нього є філософією слів, поезією кольорів. У Прокопа Колісника національне ніколи не йде за рахунок художнього. Силою свого таланту, силою художнього виразу прагнув повернутись до найглибших джерел свого народу.

Творчість для нього була тою силою, яка змушувала рухатися далі, коли не вистачало сил. Змушувала відкривати нове, коли здавалось би, що вже все давно відкрите.

Завершилась земна мандрівка нашого співбрата. Світла пам’ять про чудову Людину завжди житиме в наших серцях. Уклін Тобі, Прокопе!


Іван Яцканин
, письменник,
голова Спілки українських письменників Словаччини

 

Прокіп Колісник. Сонячний Кінь

 

Галерея СУМУС: ПРОКІП КОЛІСНИК – УКРАЇНСЬКИЙ МИСТЕЦЬ У СЛОВАЧЧИНІ