Головна > Культура > Міжнародна науково-практична конференція «Морально-світоглядне природовідповідне й культуровідповідне вчення Г. С. Сковороди в сьогоденні»

Міжнародна науково-практична конференція «Морально-світоглядне природовідповідне й культуровідповідне вчення Г. С. Сковороди в сьогоденні»

16 листопада 2017 р. в Києві відбулась Міжнародна науково-практична конференція «Морально-світоглядне природовідповідне й культуровідповідне вчення Г. С. Сковороди в сьогоденні», в роботі якої взяли участь науковці, педагоги, митці, музейні працівники, журналісти, представники громадських організацій.

Конференцію проведено згідно з Програмою Всеукраїнських Сковородинських навчань «Пізнай себе» і приурочено до 295-ліття від народження (3 грудня) й 223 роковин пам’яті (9 листопада) Григорія Савовича Сковороди (1722–1794) – великого українського мислителя-мудреця, педагога, філософа, поета, драматурга, композитора, музиканта, співака, духовного практика, культурно-освітнього подвижника.

На конференції представлено досягнення в галузі сковородинознавства й розпочато впровадження морально-світоглядних педагогічних принципів Г. С. Сковороди в систему української освіти.

З філософсько-освітніми засадами Сковородинства можна ознайомитися в збірнику матеріалів конференції, де вміщено ґрунтовні напрацювання українських і зарубіжних сковородинознавців.

       Читати:

Збірник тез Міжнародної науково-практичної конференції «Морально-світоглядне природовідповідне й культуровідповідне вчення Г. С. Сковороди в 

 

 

 

Відеозапис Міжнародної науково-практичної конференції «Морально-світоглядне природовідповідне й культуровідповідне вчення Г. С. Сковороди в сьогоденні». 16.11.2017

ЗВЕРНЕННЯ

Учасників Міжнародної науково-практичної конференції «Морально-світоглядне природовідповідне й культуровідповідне вчення Г. С. Сковороди в сьогоденні» до державних органів та громадськості України

 

16 листопада 2017 р. в Києві відбулась Міжнародна науково-практична конференція «Морально-світоглядне природовідповідне й культуровідповідне вчення Г. С. Сковороди в сьогоденні», в роботі якої взяли участь науковці, педагоги, митці, журналісти, представники громадських організацій.

Конференцію проведено згідно з Програмою Всеукраїнських Сковородинських навчань «Пізнай себе» і приурочено до 295-ліття від народження (3 грудня) й 223 роковин пам’яті (9 листопада) Григорія Савовича Сковороди (1722–1794) – великого українського енциклопедиста: мислителя-мудреця, педагога, філософа, поета, драматурга, композитора, музиканта, співця, духовного практика, культурно-освітнього подвижника.

З метою системної підготовки до гідного відзначення на всеукраїнському й міжнародному рівнях у 2022 році 300-літнього ювілею українського генія Григорія Савовича Сковороди та з метою популяризації його багатої літературно-філософської й духовно-просвітницької спадщини серед усіх верств українського суспільства й міжнародного загалу учасники Конференції вважають першочерговим завданням здійснення таких важливих підготовчих заходів:

  1. 1. З метою урочистого відзначення на державному рівні 300-ліття Г. С. Сковороди необхідно прийняти відповідну Постанову Верховної Ради України з внесенням Сковородинського ювілейного року до Календаря пам’ятних дат та ініціювати перед ЮНЕСКО відзначення цієї пам’ятної дати на світовому рівні.
  2. 2. Спільними зусиллями МЗС України та українських закордонних громад установити пам’ятні знаки в країнах перебування Г. С. Сковороди: Австрія, Італія (Північна), Німеччина, Польща, Росія, Словаччина, Угорщина, Чехія.
  3. 3. Створити на базі Малої Академії наук України Науково-освітній веб-портал «Григорій Сковорода» з метою висвітлення всієї бази знань про феномен Г. С. Сковороди: педагогічної, філософської, поетичної, драматургічної, композиторської, музично-співочої спадщини енциклопедиста та здобутків українського й зарубіжного сковородинознавства; ознайомлення української та світової спільноти з усіма аспектами подвижницького життя й культурно-просвітницької діяльності мудреця; популяризація природовідповідного й культуровідповідного морально-світоглядного вчення Сковородинства. (Концепцію й структуру веб-порталу розробив і передав МАНУ О. А. Шокало).
  4. 4. Підготувати й видати Повне академічне зібрання творів Г. С. Сковороди з паралельними текстами – мовою оригіналу та в новому якісному перекладі сучасною українською мовою.
  5. 5. Підготувати й видати фундаментальну Сковородинську енциклопедію, де має бути підсумовано понад двохсотлітній досвід вивчення всіх аспектів Сковородіани в українському й зарубіжному сковородинознавстві та визначено належне місце Г. С. Сковороди в національній і світовій культурах.
  6. 6. Надати Всеукраїнським Сковородинським навчанням «Пізнай себе», започаткованим 5 жовтня 2017 р., належного державного забезпечення й проводити їх повсякчас по всій Україні та в українських освітніх закладах за кордоном.
  7. 7. Створити ґрунтовний навчально-методичний посібник з вивчення спадщини й життєвого шляху Г. С. Сковороди для загальноосвітніх закладів.
  8. 8. Інтегрувати вивчення літературної, філософської, педагогічної спадщини Г. С. Сковороди на засадах його освітньо-філософської системи в уроки мови, літератури, музики, історії, природничих предметів.
  9. 9. Увести в навчальні програми музичних закладів України вивчення композиторської, музичної й співацької спадщини Григорія Сковороди.
  10. 10. Запровадити музичні програми (концерти хорового, ансамблевого, сольного співу та інструментального виконавства) з творів Г. С. Сковороди та творів інших композиторів на Сковородину поезію в Національній філармонії України та інших концертних залах України.
  11. 11. Вивести на широку сцену драматургію, читану й співану поезію Г. С. Сковороди.
  12. 12. Запровадити на Українському радіо й телебаченні регулярні передачі про Г. С. Сковороду з популяризацією його поетично-філософської й музичної спадщини.
  13. 13. Видати на CD аудіозаписи поетичної й філософської спадщини Г. С. Сковороди.
  14. 14. Видати на CD аудіозаписи музичної спадщини Г. С. Сковороди: його власних композицій та інтерпретацій Сковородиної поезії іншими композиторами й співаками.
  15. 15. Запровадити Всеукраїнський фестиваль дитячого музичного мистецтва «Грицева сопілка».
  16. 16. Систематизувати й видати на CD всю наявну фільмографію про Г. С. Сковороду та зняти нові художні й документальні фільми про феномен мудреця для регулярного широкого показу по телебаченню і в кінотеатрах.
  17. 17. Систематизувати й видати в науково-мистецькому зібранні всю наявну образотворчу Сковородіану (живопис, графіка, скульптура).
  18. 18. Провести пленери та масштабну художню виставку за мистецьким проектом «300-ліній шлях Григорія Сковороди» з виданням альбому.
  19. 19. Регулярно проводити науково-практичні конференції й методичні семінари з метою поглибленого і всеосяжного вивчення творчої спадщини Г. С. Сковороди.
  20. 20. Регулярно проводити прес-конференції й круглі столи з залученням широкої громадськості, які представлятимуть суспільству досягнення в галузі сковородинознавства та перспективу розвитку Сковородинства.
  21. 21. Оформити Класи-світлиці Григорія Сковороди в середніх школах, середніх спеціальних та вищих навчальних закладах з відповідним поліграфічним та Інтернет ресурсом для унаочнення вивчення педагогічної, філософської, поетичної, драматургічної, музично-співочої спадщини, подвижницького життя й культурно-просвітницької діяльності Г. С. Сковороди. Класи-світлиці сприятимуть синтезуванню й освоєнню всього розмаїття енциклопедичної спадщини Г. С. Сковороди.
  22. 22. Створити Меморіальні музеї Г. С. Сковороди в Києві (в одному зі старовинних будинків на Подолі) та в Харкові (в колишньому будинку Є. О. Щербиніна).
  23. 23. Щоосені, до дня пам’яті Г. С. Сковороди – 9 листопада, провадити висадку традиційних для України порід дерев (дуб, верба, калина, вишня, яблуня, груша, липа, явір, клен, осокір, тополя, ясен, береза, осика) під символічною назвою «Гаї Григорія Сковороди». На основі цієї громадської ініціативи затвердити державну екологічну програму відродження природно-культурного середовища в Україні.
  24. 24. Запровадити туристичний просвітницький шлях «Кільце Сковороди» за двома маршрутами: КиївЧорнухи–Харсіки–ЛохвицяПереяславКоврайЛубни–Полтава–Харків–Великий Бурлук–Бабаї–Валки–СковородинівкаКиїв та ХарківЧорнухи–Харсіки–ЛохвицяКиївПереяславКоврайЛубни–Полтава–Великий Бурлук–Бабаї–Валки–СковородинівкаХарків.

 

      О. А. ШОКАЛО, організатор і ведучий Конференції,                                                                                                      ініціатор і автор Концепції Всеукраїнських Сковородинських навчань «Пізнай себе»