Головна > Культура > Виховання й Освіта > КІБЕРДЖУРА: Бойове братерство молоді в НАТО

КІБЕРДЖУРА: Бойове братерство молоді в НАТО

КІБЕРДЖУРА: БОЙОВЕ БРАТЕРСТВО МОЛОДІ В НАТО

 

Спочатку було слово… І в залежності  хто  промовляє, які думки в виступ вкладає, до кого звертається  і відбувались подальші кроки, дії і наслідки для учасників цього процесу. Відбувались, як зараз кажуть фахівці – посткомунікації. Технічні терміни дуже швидко увійшли в наше сучасне життя і лінгвістичну науку. Тому коли на перших конференціях фундації Мейсі, які також були присвячені і феномену зворотного зв’язку,  телеологічним механізмам у суспільстві, ніхто не думав, що все так зайде далеко і гуманітарні науки «переплетуться» з «точними» так взаємозалежно. Саме тоді почала вимальовуватися наука про контроль і комунікацію, яку згодом назвали «кібернетика». Нічого не змінилось за останні  віки – роль Вчителя залишається такою ж важливою і відповідальною.

Тому і не дивно, що  Міжнародна академія геоінформатики  започаткувала гру для учнівської молоді під назвою Командно-штабна гра «Кіберджура» та просуває наратив «бойове братерство молоді». Перші етапи пройдено, проміжні результати організатори вже зробили, рух є і  він  у правильному напрямку : до Перемоги і перемоги  з кращими. Тому що тільки кращі  всмілились брати участь у такій справі. По-перше, це сучасні хмарні ГІС-технології (ГІС – геоінформаційні системи) організації простору, які мають перспективу сьогодні і до них мають бути долучені навчені і підготовлені. По-друге, це дуже важка і відповідальна справа, яка потребує від сьогоднішніх учнів не тільки часу, але і демонстрації власних знань. По-третє, до цієї справи долучені відповідальні вчителі і наставники, для яких перемога своїх учнів – то їх перемога також. І про це, як на мене, треба звертати увагу як учасникам – так і оцінювачам гри. Тим більш, що захід відбувається в часи тяжких випробуванням для нашої країни і учасників  гри – йде війна з екзистенційним ворогом України – ерефією!

Відеозвіт заходу: https://youtu.be/UoNS3l6cVZU (не забуваємо ставити вподобайку та підписуватися на канал Кіберджура)

Не перша війна з ними, але вона має бути  останньою і вирішальною : щоб не довелось воювати з ними ще і наступним поколінням українців, щоб припинила литись кров кращих синів і дочок нашої землі сьогодні. Так вже повелось з віку-правіку – кращі виступають на захист, але  нажаль і гинуть також! Тому і допомагає весь Світ здолати нам цього ворога, розуміючи, що зупинити їх зможемо тільки Ми і  Всі разом! Інакше не вийде, інакше не здолаємо : хто участю, хто зброєю, хто підтримкою у інший спосіб. Але тільки разом! Про це йшлось і на Конференції з назвою гри, яка стала продовженням Круглого столу до річниці НАТО “75-річчя НАТО: стратегія і тактика майбутнього”. Цікаві доповіді, атмосфера братерства і взаєморозуміння, дискусій і пошуку шляхів досягнення нашої спільної мети:  рух до перемоги! Нашої спільної Перемоги!

Більш докладна інформація за посиланням: https://kiberdjura.blogspot.com/2024/04/75.html


Микола ДРОБОТЕНКО,
завідувач лабораторії Київського інституту міжнародних відносин
КНУ ім. Тараса Шевченка

 

18 квітня у ліцеї імені Героїв Крут пройшов черговий захід міжнародної співпраці з представниками Сполученого Королівства Великої Британії та Північної Ірландії.

Ліцеїсти спілкувалися із Марком О’Доног’ю (@Mark O’Donoghue), офіцером поліції з Великої Британії, який представляє фундацію The Ethical Support Alliance (UK). Марк на даний момент працює штабним офіцером у Раді керівників національної поліції Сполученого Королівства та займається заходами міжнародної співпраці.

За участю британського офіцера наші вихованці поспілкувалися із представниками британської волонтерської організації з пошуку і порятунку людей (аналог рятувальної служби, але недержавного типу).

Зі свого боку крутяни презентували проєкт «Вплив НАТО на війну в Україні». Цей матеріал представляв огляд озброєння з країн НАТО у війні проти росії. При цьому мова йшла як про наявні зразки, так і ті, що будуть надані в найближчій перспективі.

Якісно підготували і майстерно представили проєкт ліцеїсти Ілля Павлик, Богдан Яковенко, Станіслав Тараско, Михайло Гнатюк та Іван Басік, а керували цією роботою у рамках Днів НАТО в ліцеї голова методичної комісії іноземних мов, вчитель англійської мови Віра Малець та керівник гуртка #Кіберджура Сергій Шама.

На завершення зустрічі крутяни подарували британському офіцеру в якості сувенірів ліцейні нарукавні знаки. А ми плануємо продовжувати контакти з представниками факультету підготовки поліцейських в University of Leeds. Також Марк О’Доног’ю анонсував участь кількох крутян у мовно-тренувальному таборі, який проходитиме цього літа у Латвії. І звичайно, що будемо поглиблювати знання англійської мови для ще вільнішого спілкування із міжнародними партнерами!

Ліцей імені Героїв Крут у Львові

 

 

 

24.04.2024р. В Національній Академії Педагогічних Наук України. Проведено конференцію: “Застосування космічних та геоінформаційних систем в інтересах національної безпеки та оборони”. Проблема Кіберджури у межах психологічної метаметодології. Іван БЕХ, доктор психологічних наук, професор, дійсний член Національної академії педагогічних наук України, заслужений діяч науки і техніки України, директор Інституту проблем виховання НАПН України.

Проект концепції підсекції: “Кіберджура: бойове мистецтво молоді”. Серед інших цікавих виступів прозвучала доповідь: “Місце бойового братерства молоді в адаптованій Річній національній програмі (РНП) в контексті процесу євроатлантичної інтеграції України”. Петро КАНАНА, радник віце-президента Міжнародної академії геоінформатики з питань євроатлантичної інтеграції. Тактичні кроки розвитку комунікаційних умінь учнівської молоді з використанням переваг хмарних технологій.

Микола ДРОБОТЕНКО, завідувач лабораторії Київського інституту міжнародних відносин КНУ ім. Тараса Шевченка; Олена КАРПЕНКО, вчитель географії ліцею “ВІВАТ”, керівник секції ГІС та ДЗЗ Київської обласної Малої академії наук; Наталія ХАНЧИЧ, заступник директора з навчально-виховної роботи ліцею “ВІВАТ”, місто Вишневе.

Презентація проєктів «Кіберджура»: ГІС-проєкт «Кіберджура: Життєвий шлях видатних жінок України» – старт «Року кібербезпеки – 2024» на основі хмарних технологій для організації простору в арміях країн-членів НАТО.

Київський військовий ліцей імені Івана Богуна

Новосамарський опорний ліцей з дошкільним відділенням початковою школою та гімназією Окнянської селищної ради Подільського району Одеської області

Обласний ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою в м. Острог імені Костянтина Івановича Острозького Рівненської обласної ради. Пілотний проєкт, присвячений НАТО: “Історія відносин Україна-НАТО та українська євроатлантична інтеграція”. Іван ГАЛЕНКО, віце-президент Міжнародної академії геоінформатики та ініціатор заходу.

На початку заходу Славень України виконали: співачка Андріана Озгович активна учасниця “Мистецького спецназу” та здобувачі освіти Київського професійного коледжу з посиленою військовою та фізичною підготовкою на чолі з керівником Олександром Швидким. Внесення прапорів України і НАТО здійснили під керівництвом майора Олексія Петровича. Відбулося відкриття виставки “Дивосвіт України” (автентичні рушники, хатня ікона заслуженого художника України Олександра Охапкіна).За дорученням голови НРЖУ Людмили Порохняк-Гановської представнику НАТО в Україні Керен Мак Тір вручено Орден “Жінка. Мир. Безпека” з нагоди 75-річчя від Дня заснування НАТО. Організатор урочистої частини заходу, керівник “Мистецького спецназу”, голова ГО “ВО “Поступ жінок-мироносиць” Зоя Ружин.

Зоя Ружин